Stikkordarkiv: New York

New York for viderekomne

Få byer i verden har så mye variert å by på som New York, og hvis man våger å besøke byen litt utenfor de vanligste stedene er det mye spennende man kan oppleve, som ikke finnes i de tradisjonelle turistbrosjyrene.

En fottur i East Village og Lower East Side kan gi et sjeldent innblikk i hvordan all verdens kulturer lever side om side nettop her, hvor fattige immigrantene i sin tid slo seg ned etter å ha reist hit fra stort sett hele verden. Etter flere tiår med tung kriminalitet og mye narkotikahandel, blir området nå regnet for helt trygt for turister å ferdes i, og det er lett å komme i kontakt med de som bor der i dag. Her ligger mye skjult historie og åpen sjarme, og området er lett tilgjengelig enten med buss eller t-bane.

For de mere hardbarkede storbyturistene er det ikke til å komme utenom et besøk i Harlem når man først er i New York. Bydelen som tidligere var forbeholdt den afro-amerikanske delen av New York, og hvor det var forbundet med stor fare å ferdes. Spesielt som turist, og ikke minst hvit, ble det på det sterkeste frarådet å reise til Harlem, men stedet har nå endret seg drastisk, og den rå og farlige imagen er nå borte. Istedenfor inneholder Harlem nå en myriade av opplevelser man kan velge blant. Alt fra små hyggelige kafeer og restauranter til lokale teaterscener og ikke minst kirker proppfulle av gospel slik man kun kjenner dem fra filmlerretet.

Kvarteret îDown Under Manhattan Bridge Overpassî er fortsatt autentisk og fullt av rustikke lagerbygninger og moderne gallerier. Her møtes de lokale kunstnerne og man kan besøke Mike Tysons bokseklubb. Se Manhattans eldste hus i Inwood, Washington Heights, eller ta turen fra Diamond Row til Williamsburg og Crowns Height i Brooklyn for å se hvilket preg jødene og deres kultur har satt på området. I Williamsburg er også stedene hvor unge og hippe New Yorkere møtes for å spise og drikke, eller handle. Her bor også mengder av ortodokse jøder, russere og italienere, noe som gir stedet et helt særeget preg, med flotte parkarealer og mengder av kulturelle tilbud.

Har man sansen for dyre merkevarer og spennende gallerier, omkranset av brostensbelagte gater er Meat Packing District stedet. Å gå på oppdagelsesferd i de mange små sidegatene i New Yorks gamle kjøttby er en opplevelse i seg selv, og man kan finne mange skatter her. Også kulinariske.

New York for nybegynnere

Som førstegangsreisende til New York kan det fort virke litt overveldene, og ikke minst vanskelig, å skulle velge ut hva man kunne tenke seg å se under oppholdet. Byen er så stor, og har så mye å by på, at selv de mest garvede turistene finner New York utfordrende. Derfor er rådet å melde seg på en eller flere av de organiserte rundturene i byen. Disse finnes i mange forskjellige varianter, hvor man enten blir transportert rundt i buss, ofte dobbeltdekkere, med guide, som forteller om de forskjellige severdighetene man kjører forbi.

Eller man kan velge en rundtur med lengre stopper på færre steder, slik at man får bedre tid til å se de tingene man måtte ønske. Mange av disse organiserte turene har også et tema, slik at har men en mer spesifikk interesse, som for eksempel historie, kunst eller sport, ser man kun det ene, eller det andre på turen. Eller som med det meste annet i New York, en kombinasjon av flere. Turoperatørene arrangerer både dags- og ukesturer i New York, sistnevnte med hotellopphold inkludert i programmet, og da overnatter man typisk på et historisk kjent hotell.

Av de typiske stedene man anbefales å se som nybegynner i New York kan nevnes de obligatoriske turiststedene som for eksempel Frihetsgudinnen på Liberty Island, Empire State Building, Ground Zero, Manhattan sett fra sjøsiden, Harlem, Central Park, Ellis Island, Yankee Stadium, Time Square og Broadway.

Er man til museer finnes det også et stort antall å velge blant, men skal man velge noen få, kommer man ikke utenom Museum of the American Indian, Guggenheim-museum, American Museum of Natural History og ikke minst Metropolitan Museum of Art. Rekker man bare halvparten av disse, har man likevel rukket mye, for man bør beregne en god dag på hvert.

For andre kulturelle opplevelser kan man besøke Lincoln Center for the Performing Arts, The Metropolitan Opera, New York City Opera, New York Philharmonic, New York City Ballet, Vivian Beaumont Theatre, The Julliard School og Alice Tully Hall.

Det er ingen spesielle forhåndsregler å ta hensyn til når man reiser til New York utover å være generelt forsiktig og ikke gå steder som ikke bærer preg av å være typiske turiststeder. Holder man seg så også til de guidede turene og følger henvisningene man får der, er det ingenting som tilsier noe skulle skje.