Stikkordarkiv: ski

Skiferie i Andorra

Andorra, dette eksotiske lille fyrstedømmet på grensen mellom Spania og Frankrike, er kanskje mest kjent for sitt liberale bankvesen og tollfritak, men med sin sentrale beliggenhet i Pyreneene finnes det også rikelig med muligheter for å nyte skilivets gleder. Enten man er til langrenn eller alpin, kan man tilnærmet velge og vrake blant alternative løyper, den ene vanskeligere enn den andre, eller på nybegynnernivå, eller midt i mellom.

Skiing and snowboarding on the snowy slopes of prepared ski resort in Andorra
Skiing and snowboarding on the snowy slopes of prepared ski resort in Andorra

Det er mange måter å komme til Andorra på, men den vanligste er å fly til enten Spania eller Frankrike, for så å reise videre med buss. Eksempelvis tar bussturen fra Barcelona til et av Andorras populæreste skiområder, Grandvalira, ikke mer enn et par-tre timer, litt avhengig av akkurat hvor i området man har tenkt seg. I områdene rundt Grandvalira finnes det flere byer, og blant de mest populære finner man Encamp, Sodleu og Pas de la Casa. Disse tre har mer eller mindre direkte adgang til et løypenett på over 200 kilometer med skiløyper, og et rikholdig tilbud både før og etter skiløpingen også. Her er det gode muligheter for å handle i et utall spennende butikker i alle prisklasser, eller man kan nyte en bedre middag i en av alle restaurantene som finnes. Diskoteker og puber finnes også, og i Pas de la Casa også en McDonalds.

På grunn av sin tollfrihet er det mulig å gjøre en del gode handler i Andorra, spesielt hva angår elektronikk og alkohol, men også skiutstyr er det mulig å gjøre et kupp på, ikke minst hvis man er litt bevisst på hvilke modeller som til enhver tid er moderne.

Med tanke på at det kommer rundt ni millioner turister til Andorra hvert år, finnes det et tilbud til alle. Enten man kommer for å loffe rundt alene på måfå i skibakkene og ta tingene som de kommer, eller man er på familietur med barn og trenger et fastsatt skjema for reisen, kan de fleste reisebyråer som tilbyr turer til Andorra tilrettelegge en tur. Overnattinger kan arrangeres på alt fra herberger til luksushoteller, og alle fasiliteter finnes i området.

Snemessig er Andorra godt stilt med rundt en meter gjennom hele sesongen, og det er mye pudder i høyfjellet for den som liker å boltre seg utenfor de etablerte løypene. Egne anlegg for snowboard finnes også flere steder, og mange finner stor glede i bare å sitte i solveggen og kose seg mens de ser på det yrende folkelivet. Med og uten ski på beina.